2014KomItCalfa

From rtgkomArkiv
Jump to: navigation, search

Grafisk (jule-)design[edit]

2014-12-19: ...hvem kan skabe det sprødeste disney-juleagtige julekort? …i løbet af en time?

<html>

<img src="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtg8.jpg" height="180px"><img src="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtgjulekort.png" height="180px">

</html>

Sidste omgang før jul og der er dømt battle i billedmanipulation. Her er reglerne:

 • Man arbejder i par eller enkeltvis
 • Vælg ét af disse 8 originalfotos af skolen og download det til den maskine, du arbejder ved:

<html>

<a href="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtg1.jpg"><img src="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtg1.jpg" height="80px"></a><a href="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtg2.jpg"><img src="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtg2.jpg" height="80px"></a><a href="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtg3.jpg"><img src="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtg3.jpg" height="80px"></a><a href="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtg4.jpg"><img src="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtg4.jpg" height="80px"></a><a href="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtg5.jpg"><img src="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtg5.jpg" height="80px"></a><a href="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtg6.jpg"><img src="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtg6.jpg" height="80px"></a><a href="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtg7.jpg"><img src="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtg7.jpg" height="80px"></a><a href="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtg8.jpg"><img src="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtg8.jpg" height="80px"></a>

</html>

 • Åbn billedet i et billedbehandlingsprogram som fx. GIMP eller Photoshop
 • Giv den gas (prøv dig frem) med filtre, farveindstillinger, retoucheringer, tilføjelser o.s.v. så den vistnok lidt triste stemning på billedet forvandles til den romantiske, patetiske, tuttenuttede, sødladne, alt-for-lækre stil vi forventer at møde hos Disney's juleklassikere.
 • Gem resultatet som .jpg eller .png med bredden 400px i din html-mappe på rtgkom.dk.
 • Opgiv adressen på billedet til Jens (din lærer) som så vil lægge det op nedenfor:


<html> <img src="http://rtgkom.dk/~jan/billeder/rtgjulekort.png" width="400px"> </html>http://www.rtgkom.dk/~lassewj14/Julegrafik.jpg http://www.rtgkom.dk/~madsmf14/sweger.jpg http://www.rtgkom.dk/~emiluh14/Emil%20julekort.png http://www.rtgkom.dk/~fiefp14/julekort.jpg http://www.rtgkom.dk/~fiefp14/jul.jpg http://www.rtgkom.dk/~ulriksl14/jul.jpg http://www.rtgkom.dk/~lottefh14/julekort.png http://www.rtgkom.dk/~celinemph14/jul1.png http://www.rtgkom.dk/~stefanskh14/julebilled.png http://www.rtgkom.dk/~mathiasfj14/julekort.png http://www.rtgkom.dk/~frederikbm14/julekort.png http://www.rtgkom.dk/~teisma14/julekort.jpg http://i.imgur.com/fQYLeuh.png http://rtgkom.dk/~jan/NY.png

Grafisk design[edit]

Workshop-GrafiskDesign-2014KomITCalfa


 • 2014-12-15: Inden næste gang skal du have afsluttet øvelsen, vi gik i gang med sidst. Vi blev sidst enige om lige at få talt om komposition og principperne der. Udover, hvad du kan se i teksten, der henvises til i oplægget, kan disse slides måske være et supplement: Slides om elementært layout
 • 2014-12-11: I dag og næste gang kommer til at gå med en lille øvelse i grafisk design. Du skal følge oplægget ovenfor og undervejs vil der korte gennemgange...

Digitale billeder[edit]

Workshop-Billeder-2014KomItCalfa

 • 2014-12-01: Der er deadline idag. Her en lille opsummering af, hvad der skal gøres:
 1. øvelsen dokumenteres på en side på dit StudieWeb d.v.s. noter, forklaringer og ikke mindst fotos lægges ind på en side (du er jo nu officielt en haj til HTML) der er oprettet til formålet (under "arbejder" eller "opgaver" eller hvad man nu har valgt at kalde menu-punktet=
 2. På lectio lægger du som aflevering en txt-fil, hvor du har indskrevet link til den pågældende side.


 • 2014-11-28: Vi fortsætter det gode arbejde med at undersøge, hvad der kræves for at producere gode billeder - åbn vejledningen ovenfor og se hvor langt, du er, og hvad du skal nu. Sørg for at dokumentere - meget gerne løbende - på dit nye StudieWeb!

I bliver idag introduceret for noget af den teori, I skal trække på i forbindelse med øvelsens sidste og noget udfordrende del:

Slides fra dagens introduktion til semiotik


 • 2014-11-19: I dag og de de næste to gange skal vi arbejde med billeder. Øvelesesvejledningen, du skal følge finder du ovenfor.

Webdesign[edit]

Projekt-webdesign-2014KomItCalfa

StudieWeb Skabelon …for dem, der søger lidt inspiration eller på anden måde føler behov.


 • 2014-11-17: Nu ligger jeres websites på vores server - rtgkom.dk - og er offentligt tilgængelige. I dag skal du sammen med en makker evaluere og rette. Det foregår således:
 1. sæt dig sammen med en kammerat og test hans/hendes StudieWeb mens du lader ham/hende teste dit
 2. du skal kigge efter:
  1. er krav til indhold opfyldt (tjek oplægget)?
  2. er der funktionsfejl? notér dem. Brug herunder http://validator.w3.org og http://jigsaw.w3.org/css-validator/validator.html.en til at tjekke om hhv. html og css overholder standard.
  3. brugervenlighed - er der uhensigtsmæssigheder?
  4. brugeroplevelse - kan der bemærkes noget til "look and feel"? er der fx. grafiske svipsere?
 3. Find ud af hvad du bør få rettet og hjælp hinanden med at få det gjort.

Der kan måske være nogen, der når igennem og mener, at nu er sitet støvsuget for fejl, mangler og andet uhensigtsmæssigt. I det tilfælde, kan man tage et smugkig på det kommende forløb: Workshop-Billeder-2014KomItCalfa. Det gennemgås sidst i modulet.


 • 2014-11-03: Nu skal du til at oploade! Dit StudieWeb skal op og ligge på vores server.

For at det kan komme det, skal du lære hvordan man benytter en såkaldt ftp-klient. Det kan fx. være WinScp (Win), cyberduck (win/mac) eller FileZilla (Mac/Win) (du skal bruge "client"-versionen) Vejledning til det finder du her: Guide:_Upload_af_fil_med_et_program_med_grafisk_brugerflade …ligger under MediaLab: Oversigt over guides

Inden du kan gøre det skal du have et password. Det får du tilsendt pr. email. Den skal lige tastes ind i vores system - det ordner vi idag.

BEMÆRK, at når du skal oploade til rtgkom.dk fra skolen, skal du benytte MediaLabs netværk (RTS's netværk har lukket for port 22, som vi skal bruge) Hjemmefra vil der normalt ikke være forhindringer.


Her en kort opsummering af nødvendig info for at logge ind med din ftp-klient og foretage opload:

 • protokol: sftp
 • Host: rtgkom.dk
 • user: den kender du (fornavn+efterfølgende initialer +14)
 • password: tjek din mail
 • port: 22
 • opret en mappe, der hedder "html"
 • lad startsiden hedde "index.html"


HTML, WWW og Tim Berners-Lee og StudieWeb, Gkb 17:16, 23 October 2014 (CEST)[edit]

Vi startede med et plenummøde hvor vi med samarbejdsundervisningsformen diskuterede HTML og WWW. Vi diskuterede Tim Berners-Lee og W3C's rolle i forbindelse med udviklingen af WWW. Eleverne søgte detailinformation om emenerne mens vi diskuterede i plenum.

 • Vi diskuterede hvilken funktion og status W3C's rekomendationer for de forskellige versioner af HTML har i forbindelse med vores arbejde med webdesign. Altså at vi kan bruge dem som kilder til vejledning om detaljer i vores brug af HTML og CSS, og at de kun er vejledende. Man kan altså ikke risikere at blive straffet for ikke at følge dem.
 • Vi brugte W3C's valideringsfunktion på http://validator.w3.org/ til at test hvor godt nogle forskellige websites følger disse rekomendationer. Vi så at mange gode websider med nyttig funktionalitet faktisk på flere punkter ikke lever op til W3C's rekomendationer.
 • Som et eksempel på rekomendation fra W3C så vi på specifikationen for HTML 4.01, både som et webdokument, http://www.w3.org/TR/html401/, og i PDF format.
 • Vi diskuterede at et HTML dokument skal starte med en DOCTYPE erklæring og så så vi et eksempel på et HTML dokument på side 27 i specifikationen.
 • Vi diskuterede at W3C's arbejde med at fastlægge definitionen af HTML5 ikke er helt færdigt, men at det nu er så tæt på at blive færdigt, at det er helt OK at anvende HTML5 til at lave sit StudieWeb.

Undervejs i forløbet ovenfor fik vi også en meget god diskussion om ophavsret og lidt om patenter.

Vi skimmede i gennem oplægget til opgaven om StudieWeb, http://rtgkom.dk/wiki/StudieWeb_2014KomITC, og vi så kort på de fire forskellige tilgange som udpeges der til at lære sig HTML og CSS. Til nybegyndere anbefales http://www.w3schools.com/html/ og http://www.codecademy.com/tracks/web. På begge disse steder kan man interaktivt afprøve effekten af de forskellige HTML mærker (tags).


 • 2014-09-29: Når vi har fået evalueret GirafVideo færdigt (se øverste note i "GirafVideo"), Starter vi det nye forløb op. Her skal vi igang med at kode til websider.
 1. Det første, du skal finde ud af, er at finde dig en editor at kode i. Vælg mellem jEdit (Mac/Win/Lin), Komodo Edit (Mac(Win/Lin) eller Sublime Text (Mac/Win/Lin). Der er også Brackets, som er et relativt ny værktøj, der kan opdatere koden live i Chrome. De er alle frie/gratis at downloade, installere og benytte. Det kan også være notepad++ (Win), Bluefish (Linux) e.l. skriveværktøj, der egner sig til kodning (det gør wordpad, notesblok, textedit og lignende standardeditorer ikke)
 2. Når du har en editor oppe at køre skriver du:


<source lang="html4strict"> <!doctype html> <html lang="da"> <head> <meta charset="utf-8"> <title>Hvad hedder din side?</title> </head> <body>

Hvad skal der være på siden?

</body> </html>

</source>

 1. Gem filen som "index.html" i en mappe, du opretter til formålet
 2. Åbn filen fra en browser (brug ctr+O(win)/ cmd+O(mac)) og se hvad der sker.
 3. Gå tilbage til din editor og foretag en redigering af filen, gem den (fx. ctr+S) og gå tilbage til browseren, som du opdaterer (ctr+R eller F5) for at se ændringerne.
 4. Herfra kan du udforske- og eksperimentere med HTML. Besøg tutorials på http://w3schools.com, Codeacademy og/eller hos Dave Ragett på http://www.w3.org/MarkUp/Guide/

GirafVideo[edit]

Workshop-GirafVideo-2014KomItCalfa

 • 2014-09-29: Så fik I afleveret jeres første opgave -tillykke!

Vi er dog ikke helt igennem, før vi har evalueret, og det foregår således:

  • Sæt jer i de nye makkerskabsgrupper og vælg en referent
  • Vis videoerne (kun hvis man vil) på skift og forklar - med udgangspunkt i dokumentationen - hvordan man har løst opgaven - herunder teknik under optagelse og redigering samt anvendte virkemidler (lyd, lys, perspektiv, beskæring, komposition o.s.v.) -begrund!
  • Tjek oplægget og vurdér hvorvidt man har levet op til kravene til produkt og dokumentation.
  • Giv en feedback med fokus på det, der lykkedes, men find også - i fællesskab - frem til mindst 2 gode råd til, hvordan arbejdet kan bliver endnu bedre næste gang.
  • giv et kortfattet referat i plenum (=hvor klassen er samlet)


 • 2014-09-08: Så er der DEADLINE!!! I skal aflevere jeres første ting i Kom/IT i dag.
  • Der skal afleveres gruppevis på lectio
  • Opgaven hedder "GirafVideo"
  • Videoerne skal være oploadet på Youtube (hver især indstiller selv om den skal være privat eller offentlig)
  • Jeres (fælles) dokumentation skal overholde kravene i oplægget og har en forside der der indeholder:
   • Titel på projekt
   • Navn/klasse for dem der afleverer
   • Links til videoerne på YouTube
  • Dokumentet skal være .pdf


 • 2014-09-01: I dag vil være en god dag at få optagelser i kassen (hvis de da ikke allerede er der). Det gøres bedst, hvis man på forhånd har lavet et godt storyboard at arbejde ud fra. Du kan få nogle gode tips til, hvordan et storyboard kan laves ved f. eks. at kigge her

Når I optager (og efterfølgende redigerer) skal I huske at bruge nogle af de metoder, I har været præsenteret for undervejs i arbejdet - primært ved at besøge de links, der har ligget til jer, men også gerne kilder, I selv har fundet og opsøgt.

Dokumentér undervejs d.v.s. notér løbende hvad I gør og hvorfor, gem screenshots, storyboards o.s.v. og sørg for at få det samlet og delt i gruppen (i oplægget står der mere præcist, hvad dokumentationen skal indeholde).

Næste mandag (8/9) er der deadline for denne øvelse, og her skal I aflevere jeres produkter samt dokumentation. Det foregår som gruppeaflevering, så sørg for at der er samling på tingene og at der bliver truffet de nødvendige aftaler i grupperne

Husk, der er regler for hvad man må og ikke må offentliggøre af "personlige data" på nettet (og andre steder). Et portræt betragtes normalt som "personlige data". Det har betydning for os, der skal lægge portrætvideoer på nettet: http://www.datatilsynet.dk/borger/internettet/billeder-paa-internettet/

....og så skal I som bekendt (stadig) overholde "lov om ophavsret" http://www.ophavsret.dk/baggrundsviden.php?rapport=8


 • 2014-08-25: I er nu kommet igang med det første forløb og har de første idéer på bordet. Fokus idag vil blive:
 1. "Dokumentation" ...hvad er det lige, det er? …og hvordan gør man? Der skal f. eks. laves storyboard
 2. Virkemidler på film …hvad hedder det? …hvordan gøres det? ….og hvor skal jeg bruge det? (Bliv klog af at følge links i oplægget)
 3. Teknik, lov og etik ved optagelse og publicering …Youtube, ophavsret, persondataloven m.m.


 • 2014-08-18: Første forløb handler om at kommunikere med video. Oplægget ser du via linket øverst.

Introduktion[edit]

 • 2014-08-18: Velkommen i MediaLab, 1. alfa!

I vores første modul skal vi tale om faget og hvordan vi arbejder i MediaLab. Målet er, at du bliver klar på, hvad faget indebærer og hvilke rammer, vi arbejder under her.Vi skal også igang med det første forløb ("GirafVideo", som du finder oplæg til nedenfor). Men først:

 1. Kommunikation/IT …hvad er det lige, det er? Undervisningsministeriets krav finder man i fagbilaget
 2. Hvad kommer vi til at lave. Du finder studieplanen på lectio her
 3. Husregler! …dem skal man kunne (i hvert fald de vigtigste). Kig på Hvad er MediaLab? og særligt på MediaLab: Introduktion