2013KomItC12

From rtgkomArkiv
Jump to: navigation, search

Contents

Turtles igen, og nu med en god online vejledning, Gkb 08:46, 27 May 2014 (CEST)[edit]

Sidste gang kastede vi os over at eksperimentere lidt med Turtle modulets kommandoer. Vi installerede Python 2.7.x og vi brugte den orginale dokumentation fra python.org. I dag fortsætter vi, men med bedre vejledningsmateriale som grundlag.

I nogle år har vi brugt den fire online lærebog, http://openbookproject.net/thinkcs/python/english3e/index.html, som lærebog i Python i faget Programmering C, og nu i den seneste opdatering af den har de inkluderet et afsnint, 3. Hello, little turtles!, om Turtle modulet, http://openbookproject.net/thinkcs/python/english3e/hello_little_turtles.html.

Men så opdagede jeg at nogen andre har lavet en online interaktive vejledning med både video og audio som tager afsæt i netop dette afsnit i bogen, se her http://interactivepython.org/runestone/static/thinkcspy/PythonTurtle/helloturtle.html.

Prøv at skimme afsnittet i lærebogen i gennem og prøv også den interaktive vejledning, og brug så den kilde som I bedst kan lide til at lære mere om Turtle modulet i Python. Begge kilder virker antage at vi bruger Python 3, men jeg tror ikke det har nogen betydning om man bruger version 2.7 eller 3.

Skjoldpaddegrafik med Python, Gkb 10:51, 22 May 2014 (CEST)[edit]

Vi diskuterede hvordan vi skal bruge de resterende moduler, nu da det er klart at ingen skal til mundtlig eksamen. Vi blev enige om at aflslutte repetitionsforløbet og lege i stedet med skjoldpaddegrafik ved hjælp af programmeringssproget Python.

Det er vigtigt selv at skrive kommandoerne, man kan ikke lære at programmere ved at se på andre gøre det, men I må godt hjælpes ad.

Her er lidt info om hvordan du kommer i gang.

 1. Installer version 2.7.x af Python, fra http://python.org (Brug ikke version 3! Den er nyere, men det kan være at nogle af de moduler som vi senere får lyst til at bruge ikke er blevet tilpasset til version 3.)
 2. Brug helst den officielle dokumentation for Turtle modulet til at finde detaljeret information om de forskellige kommandoer. Her er et link til den: https://docs.python.org/2/library/turtle.html
 3. Start IDLE Python (GUI). Det skal resultere i at I får en speciel Python terminal med en speciel prompt, nemlig >>>. Det er på denne prompt som vi nu skal give kommandoer til at tegne en kvadrat.
 4. Giv følgende kommandoer:
>>> import turtle as t 

Dette loader modulet turtle, og der sker ingen synlig ændring i brugerfladen.

Fortsæt med følgende kommandoer.

>>> t.forward(50)
>>> t.right(90)

Dette skulle gerne resultere i et nyt vindue med en streg med længden 50 pixel og en trekant (skjoldpadden). Gentag nu de sidste to kommandoer indtil du har lavet en kvadrat.

Nu kunne det være smart at kunne automatisere denne process, -altså at tegne en kvadrat. Det kan vi gøre ved at bruge en for sætning. Det er en sætning i programmeringssproget Python (statement) som gør at vi kan gentage den blok af sætninge (statements) som er indrykket og følger lige efter den.

>>> import turtle as t
>>> for i in range(4):
	t.forward(50)
	t.right(90)

Dette skulle gerne resultere i en lille kvadrat.

http://rtgkom.dk/~gkb/billeder/kvadrat.png

Et mere avanceret eksempel kan ses her:

import turtle as t
import random

def square(length):
  t.fill(True)
  t.colormode(255)
  r = 255
  g = random.randint(0, 128)
  b = random.randint(0, 128)
  t.fillcolor(r, g, b)
  for i in range(4):
      t.forward(length)
      t.right(90)
  t.fill(False)

t.clearscreen()
t.speed(10)
i = 0
while True:
  i = i + 1
  square(i)
  t.right(15)

Det er resultatet af flere iterationer, med addition af farver og variable længder. Den resulterende grafik ser sådan ud, når programmet har kørt i ca. 30 sekunder.

http://rtgkom.dk/~gkb/billeder/spiral_box_blomst.png

Repetition, Gkb 08:28, 8 May 2014 (CEST)[edit]

Her er en link til bilaget i HTX bekendtgørelsen som beskriver faget Kommunikation/IT C: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=152550

Vi skal nu arbejde, individuelt eller i grupper, med repetition af kernestoffet.

Vælg et, to eller måske tre emner fra kærnestoffet og lav en præsentation på ca. 5 min længde som du senere evt. kan bruge til at præsentere for klassen.

Design
– farver i trykte og skærmbaserede medier
– skrifter og typografi
– billeder og illustrationer
– grafisk layout i trykte og skærmbaserede medier
– brugervenlighed.
Informationsøgning
– informationssøgning, research og kildekritik, herunder etik, ophavsret og anden relevant lovgivning.
Produktion
– fremstilling, bearbejdning og samling/montage af materialer til brug på papir og digitale medier under anvendelsen af it-baserede værktøjer.
Udtryksformer
– journalistisk og anden bearbejdning af tekst til papir og digitale medier.
Informationsteknologi
– informationsteknologiske systemer og tilknyttet programmel
– informationsteknologiske værktøjer til bearbejdning og formidling af data
– informationsteknologiske metoder, herunder it-sikkerhed.

Aflevering af rapport og medieprodukt, Gkb 17:08, 2 May 2014 (CEST)[edit]

 • Både rapport og medieprodukt (evt. produkter, hvis I laver flere) skal afleveres i mappen afsluttende_opgave som er oprettet i jeres html mappe. Alle gruppemedlemmer skal aflevere præcis de samme dokumenter. I skal så linke til mappen fra jeres oversigt over opgaver på jeres StudieWeb, og der kan I, hvis I ønsker det, præsentere afleveringen med jeres egen personlig kommentarer og evt. også billeder.
 • Afleveringsmapperne bliver ikke lukket (jeres skriverettigheder fjærnet) før tidligst søndag aften.
 • Hvis I har spørgsmål, så skriv til mig på gkb@rts.dk eller send en besked i Lectio.

God weekend.

Rapport og medieprodukt, Gkb, torsdag 01 Maj 2014[edit]

 • Arbejde med rapport og produkt fortsat.
 • I en af grupperne diskuterede vi forskellen på Antikva og Groteske skriftsnit, også på dansk kaldt skrifttype. Vi diskuterede at det ikke er en god idé at bruge antikva skriftsnit til små bogstaver på computerskærmen fordi dens opløsning (screen resolution) er så lav, normalt kun ca. 150 ppi (pixel per inch), at serif'erne (de små udvækster på bogstavernes fødder og top) ikke kan vises tydeligt. Se nærmere her for en forklaring af hvad en serif er: http://en.wikipedia.org/wiki/Serif. Se også http://en.wikipedia.org/wiki/Times_New_Roman som har masser af information om det vel kendte skriftsnit Times New Roman, som er et eksempel på en antikva skrifttype, altså et skrifsnit med serif'er. Til sammenligning kan det være godt at læse lidt, og denne gang på dansk, om de to groteske skrifttyper Arial og Helvetica. Se her http://da.wikipedia.org/wiki/Arial og http://da.wikipedia.org/wiki/Helvetica og her http://da.wikipedia.org/wiki/Helvetica.

Arbejde med rapport og prototyper, Gkb 09:55, 29 April 2014 (CEST)[edit]

I forbindelse med tabelbaseret layout af websider, så kan I søge på "table based layout example" i f.eks. Google, https://www.google.dk/search?q=table+based+layout+example&oq=table+based+layout&aqs=chrome.1.69i57j0l5.7153j0j8&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=93&ie=UTF-8

Der er flere eksempler som kan bruges til inspiration.

Fremvisning af prototyper og diskussion om design, Gkb 12:51, 11 April 2014 (CEST)[edit]

Med afsæt i følgende billed af tavlen fra klasse 1.3, skal vi diskutere anvendelse af roughs til at lave de første prototyper.

Vi diskuterer også nogle af vores modeller, som f.eks.

 • AIDA,
 • Designmodel I
 • Designmodel II
 • og en model for forskellige teksttyper

[1]

http://rtgkom.dk/~gkb/billeder/tavlebillde_fra_komitc13_2014_04_11_1200x400_resized_to_600x200.png

Afsluttende opgave, registrering af arbejdsgrupper, Gkb 08:58, 25 March 2014 (CET)[edit]

I dag skal vi registrere arbejdsgrupperne. Bemærk at det ikke er krav at være i en gruppe, -man kan arbejde alene med dette projekt.

2013KomItc12 - Afsluttende opgave - registrering af arbejdsgrupper
Udfyld nedenstående skema...
Gruppenr. Gruppemedlemmernes navne Valgt mediekategori Links til afleveringsmapperne Problemformulering Titel Undertitel Afsender Budskab Modtager (målgruppe) Kanal (medie) Effekt hos modtageren Tools
0 Karl Bjarnason Automatisering http://www.rtgkom.dk/~gkb/2013_afsluttende_opgave/ Det problem som jeg vil forsøge at løse i mit projekt er at mange gymnasieelever har svært at forstå betydningen af størrelsen og fortegnet på konstanterne a, b og c i en andengradsligning. Stor eller lille, positiv eller negativ Konstanternes betydning i en andengradsligning Forlaget Virtuel Læring AS Du kan godt lære matematik, du kan lære på egen hånd, ... Gymnasieelever i Danmark Program som formidles over WWW. Bedre kundskaber om andengradsligningen og deraf bedre selvtillid og ... Lazarus (open source efterligning af Delphi!)
1 Sara Markedsføring http://rtgkom.dk/~brugerID/afsluttende_opgave/ Velfærd i Danmark Fokus på handicappede Fiktivt firma, der vil markedsføre en blindestok med GPS Køb produktet og få hjælp til at løse dit problem Dansk Blindesamfund, Blinde Instituttet samt andre organisationer for blinde Brochure samt plakater hos målgruppen (målgruppen formidler videre til de blinde) Løsning af problemet Inkscape (evt. i samarbejde med Microsoft Word)
2 Yekbun Automatisering http://www.rtgkom.dk/~yekbuny13/afsluttende_opgave.html Alzheimers ramte patienter oplever en nedsænkning af hjernens egenskaber, hvilket leder til udfordringer i hverdagen. MEMO Et program der er til for at træne din hukommelse MEMO incorporation At der stadig er tid til at træne hukommelsen, og hjernens færdigheder. Alzheimers ramte personer i de tidligere stadier, da effekten her vil være størst. Et program Udviklingen af sygdommen hæmmes, eller bliver langsommere. Lazarus; et open source cross platform, genereret af Free Pascal.
3 Astrid Markedsføring (af et produkt) http://rtgkom.dk/~brugerID/afsluttende_opgave/ Hva'? Høreskader blandt unge Mit firma, HearSafe Inc. Pas på din hørelse - køb produktet Unge danske koncertgængere En plakat Køb af produktet, og dermed forebyggelse af høreskader Blender og Scribus
4 Oliver Marco van Komen Markedsføring http://rtgkom.dk/~brugerID/afsluttende_opgave/ (kommer) (kommer) (kommer) (kommer) (kommer) Folk med gigt(kommer) (kommer) (kommer) (kommer)
5 Magnus Kalf Hansen http://rtgkom.dk/~brugerID/afsluttende_opgave/ ældre kend dit keyboard (ingen) dell at få flere ældre mennesker til at færdes bedre på deres computer ældre mennesker i alderen 67 og op efter der bruger en window 7 computere med google chrome som internet program og er eventuelt høre og syns skadet løsning på problem
6 Marcus Brasholt, Jonas Lassen & Anders Højer. Automatisering. http://www.rtgkom.dk/~andersqh13/ http://www.rtgkom.dk/~jonassl13/ http://www.rtgkom.dk/~marcuslb13/ Formålet med opgaven er at kunne hjælpe forældre med at spotte eventuelle høreskader i en tidlig alder. Ved at få hjælp i en tidlig alder kan man både forbedre det sociale og det faglige. Høretesten. [none] Glowstick industries. At det ikke behøver at være lang og kompliceret proces at få hjælp til at forbedre mulighederne for hørehjælp. Forældre med mistanke om hørehæmmet afkom. Iphone app. Mere fokus på høreskader samt fremmet initiativ til forbedring. Xcode.
7 Mette Kvint http://rtgkom.dk/~brugerID/afsluttende_opgave/
8 Mette Møller Information http://rtgkom.dk/~brugerID/afsluttende_opgave/
9 Mathilde marketføring http://rtgkom.dk/~brugerID/afsluttende_opgave/ At marketføre et produkt, der hjælper ordblinde med at tage note. Velfærd i Danmark. Markedsføring af Noteprogram til ordblinde. Den fiktive virksomhed ”No Complications”. Man sagens kan tage en vellykket uddannelse slev om man er ordblind. 15-25 årige ordblinde. En plakat At ordblinde unge skal gennem føre en vellykket vidergårdendeuddannelse, også slev om de er ordblinde. Inkscape
10 Nicolas Corydon-Petersen, Magnus Madsbøl Markedsføring http://rtgkom.dk/~brugerID/afsluttende_opgave/ Mange handicappede i kørestol, kan ikke skrive på et keyboard fordi de ikke kan flytte armene. De kan stadigvæk styre hænder, og kunne derfor sagtens bruge et keyboard. Handywrite Vores firma - Handywrite At afsende et produkt til handicappede, som har svært ved at bruge et normalt tastatur Handicappede unge, som ønsker at være i stand til at bruge en computer, uden at skulle flytte armene væk fra kørestolen. Hjemmeside Modtageren bør føle et behov for keyboardet
11 Maria Information http://rtgkom.dk/~brugerID/afsluttende_opgave/ Midlertidig: Mange ældre har problemer med at følge med i samfundet, da de oftest ikke har lært at benytte en computer som den yngre generation.
12 Simon, Jonas R, Nikolaj, Christian Information http://www.rtgkom.dk/~simonvj13/afsluttende_opgave/, http://www.rtgkom.dk/~jonasr13/afsluttende_opgave/, http://www.rtgkom.dk/~nikolajgk13/afsluttende_opgave/, http://www.rtgkom.dk/~christianpg13/afsluttende_opgave/ Hvordan kan man hjælpe ældre at komme i gang med Word. Word Guide En hjælpende hånd til ældre Plejehjemmet... Bliv bedre til tekstbehandling og få bedre kontakt til børn og børnebørn Paint, Word, ...
13 Yosef, Oguzhan, Ilyas, Mohammad Markedsføring http://rtgkom.dk/~yoseffds13/afsluttende_opgave/, http://rtgkom.dk/~oguzhanp13/afsluttende_opgave/, http://rtgkom.dk/~ilyast13/afsluttende_opgave/, http://rtgkom.dk/~mohammadika13/afsluttende_opgave/ Hjælpe gamle mennesker med deres vanskeligheder, ved at sælge vores produkt til dem, som har de egenskaber til at hjælpe dem. Golden Robot Mech Goldenrobotmech.dk Hjælpe mennesker med vanskeligheder, med vores produkter, som de kan købe. Handicappede, ældre mennesker og mennesker med vanskeligheder. HTML. Vores målgruppe vil få det nemmer at fuldføre deres hverdage især, når de har brug for det hjælp de kan få fra vores produkt(er). HTML, Inkscape, Irfanview, Notepad++
14 Ranja Information http://rtgkom.dk/~brugerID/afsluttende_opgave/ hjælpe ældre og handicappede, med at gøre deres hverdag letter, ved f.eks. at huske dem på ting de skal huske at få ordnet, og til at holde dem i selskab. Robotter gør hverdagen lettere hjælpe dem med deres vanskeligheder.( sociale behov, og mere eller mindre som en re-minder). ældre og handicappede HTML så de ikke risikere at glemme f.eks. deres medicin, eller føle at d'er ikke er nogle som tager sig af dem. inkscape
15 Emilie, Louise, Metter R http://rtgkom.dk/~brugerID/afsluttende_opgave/
16 Katrine http://rtgkom.dk/~brugerID/afsluttende_opgave/
17 http://rtgkom.dk/~brugerID/afsluttende_opgave/
18 http://rtgkom.dk/~brugerID/afsluttende_opgave/

Afsluttende opgave, eksamensprojekt, Gkb 13:37, 19 March 2014 (CET)[edit]

I går[edit]

I går startede vi den afsluttende opgave, som denne gang tager udgangspunkt i tre cases om velfærd i Danmark med fokus på handicappede og ældre.

Der skal laves et produkt og en rapport.

Vi læste udkastet til oplægget og diskuterede hvordan I selv kan definere den kommunikationsmæssige sammenhæng for jeres produkt. I kan for eksempel finde på et firma (på tavlen brugte vi vist som eksempel navnet RoboCheapCheat AS) som importere roboter fra Kina og sælger dem til danske og svenske kommuner til brug på deres plejehjem, måske som selskabsdyr for de ældre og/eller til at lette arbejdet for personalen. Her kunne man vælge mediekategorien markedsføring og lave et eller flere medieprodukter som skal understøtte indkøb og salg af roboter til svenske og danske kommuner. Medieprodukterne kunne være et website og en plakat, -eller noget helt andet.

I dag[edit]

I dag skal vi lave lidt informationssøgning og læse baggrundsmateriale om ældre og handicappede i Danmark. Hvis I har forslag til ændringer eller tilføjelser til oplægget, så vil vi gerne prøve at inkludere disse, således at jeres projektidé kan rummes indenfor oplæggets rammer.

I næste uge skal I danne grupper og lave en problemformulering for jeres projekt.

Informationssøgning og research om ældre og handicappede i Danmark[edit]

 1. Brug en søgemaskine, for eksempel Google, til at finde en artikel om problemer som ældre har i deres dagligdag. Læse artiklen og diskuter den med en klassekammerat. Svar på følgende spørgsmål.
  1. Hvem er afsenderen?
  2. Hvilket budskab har den?
  3. Hvem er modtageren?
  4. I hvilken kanal (medie) fremføres budskabet?
  5. Hvilken effekt ønsker afsenderen hos modtageren?
 2. Gå til en af de danske avisers websites og find en artikle ved at browse rundt på websitet. Brug ikke nogen søgefunktion! Læs og diskuter.
  1. Hvem er afsenderen?
  2. Hvilket budskab har den?
  3. Hvem er modtageren?
  4. I hvilken kanal (medie) fremføres budskabet?
  5. Hvilken effekt ønsker afsenderen hos modtageren?

Projektidéer[edit]

Flere idéer til projekter blev diskuteret undervejs i arbejdet med artikel-læsningen. Her er nogle:

 • Ældre og deres brug af IT, som f.eks. e-mail, til kommunikation med myndighederne, som f.eks. Skat og kommuner. Man kan f.eks. lave et projekt hvor information om problemet og ældres rettigheder formidles til ældre selv, eller til andre målgrupper.
 • Ældres hørsel. Den bliver ofte både dårligere til at høre lyde i almindelighed og evt. specielt til at høre de høje frekvenser. Der kan f.eks. laves et automatiseringsprodukt hvor ældre kan teste sin hørsel. Det kan både laves som et selvstændigt program til f.eks. Windows eller som en webside. En applikation til mobiltelefoner kan også laves.

Hørselstest - en SpikeSolution i en tidligt formet arbejdsgruppe[edit]

I en tidligt formet arbejdsgruppe lavede vi en hurtig SpikeSolution (bare et smart navn for en super hurtig prototype) med Python til at teste om vi kunne lave et program som afspiller lyde. Vi lavede en .WAV (440 Hz og 720 Hz sinus bølger med konstant lydstyrke, overlejret) fil med Audacity og vi lavede et lille Python program til at afspille den med PlaySound() funktionen i winsound modulet. Programmet kommer her:

import winsound
#print dir(winsound)
winsound.PlaySound('sinus440plus720Hz.wav',winsound.SND_FILENAME)

Vi testede også et lille Python program fra http://jugad2.blogspot.dk/2011/05/try-python-winsound-api.html som bruger Beep() funktionen i winsound modulet til at afspille lyde med forskellige frekvenser og forskællige længder (duration). Det eksempel viser at vi ikke behøver lave .WAV filer til alle de forskellige frekvenser som vi måske skal bruge til at lave den første prototype til hørsels-testen.

Produkternes karakter og kombinationer[edit]

Produkterne kan altså være af flere forskellige typer. De kan være computerspil, plakater, vidoer, podcasts, websites, multimediepræsentationer osv., og der kan planlægges og laves flere end et medieprodukt. Det kan for eksempel være et plakat og et website, som bruge i en kampagne som går ud på at formidle information til ældre om deres retighed til at kommunikere med myndigheder uden anvendelse af e-mail.

Som før, så behøver produkterne ikke være helt færdige, -men det er en god idé at afprøve en eller to prototyper med testbrugere fra målgruppen og diskutere på baggrund af testresultaterne hvordan projektet kunne fortsætte hvis der var mere tid.

Upload af produkt og rapport[edit]

Flere grupper arbejdede i modulet med upload af rapport og produkt for de to sidste projekter. Et nyt password blev udsendt og guiden om upload af en fil med et program med grafisk brugerflade blev brugt som vejledning.

Persona-metoden[edit]

Lene Nielsen's Persona-metode, http://personas.dk/?p=267, blev præsenteret kort ved hjælp af en plakat, fire A3 eksemplar på dansk og fire på engelsk, som viser de ti trin i metoden. Plakaten kan downloades på engelsk og tysk her: http://personas.dk/?p=96.

Denne proces, altså at bruge Lene Nielsen's metode til at definere en persona, er en alternativ måde at lave en målgruppeanalyse for projektet. Der skal ofte defineres flere end en persona til at dække målgruppen godt. Disse personaer repræsenterer så en slags middelværdi af store dele eller hele målgruppen (hvis en enkelt persona er nok).

Plenummøde med information om aflevering af projektet, arbejde med dokumentationen (rapporten), Gkb 16:00, 11 February 2014 (CET)[edit]

Plenummøde med information om aflevering af projektet[edit]

Vi startede med et kort plenummøde, ca. 5 minutter, hvor følgende blev diskuteret:

 1. Det første af de to projekter skal afleveres på torsdag. Afhængigt af hvilket projekt din gruppe har valgt at begynde på, så skal altså Computerspil eller Computerns anatomi afleveres nu på torsdag den 13. feb. Se opgaver i Lectio.
 2. Vi aftalte at der laves afleveringsmapper i jeres html mapper til aflevering af filer i forbindelse med de to projekter. Vi aftalte at bruge selve projekttitlen som navn for mapperne, og jeg har derfor lavet to mapper, computerspil og computerens_anatomi i alle jeres html mapper.
 3. Vi diskuterede kort at nu skal der fokuseres på dokumentation af arbejdet, udvikling af spil og medieprodukter skal stoppes.
 4. Vi diskuterede at det er ikke vigtigt at produktet (spil eller medieprodukt) er færdige eller virker særlig smart, men det er derimod vigtigt at øve sig i at dokumentere systemudviklingsarbejdet, og der kan vi gerne støtte os til MediaLabs systemudviklingmetode, se her: http://www.rtgkom.dk/wiki/MediaLab:_Systemudviklingsmetode
 5. Vi diskuterede at det er ikke afgørende i denne rapport at vise at man kan skrive (og tale) om alle syv systemudviklingsaktiviteter eller alle de fjorten (14) delaktiviter. Det vigtige er at komme i gang med at bruge nogen af disse begreber således at vi kan blive bedre til at bruge modellen i næste projekt, og endnu bedre i den afsluttende opgave som begynder i begyndelsen af mars.

Nærmere om aflevering af filer[edit]

 1. Upload alle relevante filer. Det betyder som minimum rapport og produkt.
  1. Rapporten skal afleveres i PDF (hvis den ikke skrives direkte i HTML, hvilket ville være helt ok) og i det format som I har brugt til at lave den, nok .DOCX eller .ODT.
  2. Produktet skal normalt afleveres både som et køreklart produkt og som en fil (eller mappe) som kan åbnes med udviklingsværktøjet og udvikles videre på.
 2. Skriv en kort præsentation i en HTML fil og lav links til rapporten og produktet, og evt. til andre filer som er af betydning for afleveringen.
 3. Gem filen i projektmappen, med navnet computerspil.html eller computerens_anatomi.html.
 4. Husk at lave også en link til denne fil fra jeres index.html i jeres html mapppe.

Læs igen oplægget for projektet, -der står hvad I skal gøre og hvad I skal aflelvere.

Brug litteraturhenvisningerne i oplægget og den vejledning som jeg har skrevet til jer her i holdets wiki artikel.

Arbejde med dokumentationen (rapporten)[edit]

 • Resten af modulet blev brugt til gruppearbejde, hvor de fleste af grupperne arbejdede meget seriøst med at skrive rapporten.
 • Vi afprøvede at et Scratch projekt kan uploades som en enkelt fil til afleveringsmappen hos metter13 og downloades til en anden computere og åbnes med Scratch.
 • Nogen skulle åbne en computer igen og tage fotografier som de havde glemt at tage.
 • Andre syntes de lige skulle forbedre sit computerspil lidt inden de kunne gå i gang med at skrive rapporten, og det betyder så at de får lidt travlt med at skrive rapporten.

Resurseplanlægning, en skabelon for[edit]

Jeg har i sidste uge lavet en skabelon for resurseplanlægning med GnattProjekt, hvor jeg har brugt vores navnene på aktiviteterne i vores systemudviklingsmodel til definere Tasks, og jeg har defineret forgænger for hver task, således at Gnatt diagrammet begynder at se lidt rigtigt ud. Tiden for hvert task skal I selv indtaste. I må gerne bruge denne skabelon hvis I vil. Jeg har kun defineret tasks for to iterationer, og jeg har ikke defineret tiden for hvert task. Jeg har heller ikke defineret resurserne, -det vil normalt være jer selv.

Her er en link til skabelonen: http://rtgkom.dk/~gkb/pubdoc/Generisk_model_for_resurseplanlaegning_for_projekter_i_RTG_MediaLab.gan http://rtgkom.dk/~gkb/billeder/generisk_resurseplan_473x365.png

Arbejdsgrupper, kommunikation, vores systemudviklingsmetode og indhold til rapporten, gruppearbejdeGkb 13:55, 4 February 2014 (CET)[edit]

Grupperegistrering[edit]

Her nedenfor skal I registrere jeres arbejdsgrupper i de to projekter. I arbejder i samme gruppe med begge projekter.

 • Gr01: Oguzhan, Ilyas, Mohammad, Yosef
 • Gr02: Mathilde N, Mette M, Sara R og Katrine S
 • Gr03: Yekbun, Astrid, Maria og Mette K
 • Gr04: Marcus Brasholt, Jonas Lassen og Ranja
 • Gr05: NIkolaj Krüth, Jonas Rydendahl, Michéle Hansen, Christian Guldberg.
 • Gr06: Emilie, Louise og Mette R
 • Gr07: Nicolas, Anders og Oliver
 • Gr08: Simon, Benjamin, Magnus Kalf
 • Gr09:

Kommunikation[edit]

Vi diskuterede igen i plenum hvordan vi kan planlægge kommunikationen i vores projekt. I vores systemudviklingsmetode defineres den minimale planlægning af kommunikationen som at svare på de fem spørgsmål Lasswell stiller i hans berømte sætning, -som ofte omtales som en kommunikationsmodel. Han stiller fem spørgsmål på en gang, det var vistnok sådan:

Hvem siger hvad til hvem i hvilken kanal og med hvilken effekt?

Vi gennemgik Lasswell's fem spørgsmål på projektoren og vi oversatte dem til at vi skal definere følgende begreber for vores projekt:

 • Hvem - Afsender
 • siger hvad - Budskab
 • til hvem - Modtager (målgruppe)
 • i hvilken kanal - Medie
 • med hvilken - Effekt hos/i målgruppen.

Vores systemudviklingsmetode og indhold til rapporten[edit]

Vi gennemgik MediaLab's systemudviklingsmetode på projektoren. De syv systemudviklingsaktiviteter, hver med sine to delaktiviteter, blev forklaret ud fra wiki-artiklen om metoden, -den er her http://rtgkom.dk/wiki/MediaLab:_Systemudviklingsmetode.

Gennemgangen var fokuseret på hvordan metoden kan bruges til at levere afsnit til rapporten.

Vi diskuterede blandt andet følgende begreber som er vigtige i vores systemudviklingsmetode:

 • kommunikationsplanlægning
 • resurseplanlægning
 • prototype
 • iteration
 • brugshistorie (user story)
 • kravspecifikation
 • testspecifikation
 • design
 • implementering
 • test

På plenummødet, som tog ca. 30 minutter, diskuterede vi kommunikationsplanlægning, resurseplanlægning, vores to designmodeller og hvordan MediaLab's systemudviklingsmetode kan bruges som en slags skabelon for dokumentation af projektarbejdet, altså for rapporten.

Gruppearbejde[edit]

Efter plenumødet kunne grupperne igen arbejde, fra kl. ca. 14:45.

2014-01-18, lørdag, åbent hus på RTG, Gkb 16:42, 4 February 2014 (CET)[edit]

Lørdagen, den 18. jan, når vi havde åbent hus på RTG, så havde vi et modul i Kommunikation/IT C, og følgende notat blev ekstraordinært i anledning af dagen lagt på lektionen i Lectio.

Arbejd på den "Indledende aktivitet" for det af de to projekter som jeres gruppe har valgt at starte med. Det betyder altså at I skal lave kommunikationsplanlægning og resourseplanlægning for projektet. For betydningen af disse begreber se gerne beskrivelsen af vores systemudviklingsmetode her, http://www.rtgkom.dk/wiki/MediaLab:_Systemudviklingsmetode.

Kopi af notat i Lectio til lektionen lørdag den 18. jan[edit]

For at lave kommunikationsplanlægningen så skal gruppen som minimum overveje og skriftligt svare på Lasswell's fem spørgsmål. De var: Hvem siger hvad, til hvem i hvilken kanal (medie) og med hvilken effekt? Se nærmere diskussion om Lasswell og kommunikation i almindelighed her http://kommunikationita.systime.dk/index.php?id=310 og her http://www.xn--medieplanlgning-6lb.dk/?page_id=13

Gruppen skal altså tage stilling til, definere, vigtige kommunikationsmæssige forudsætninge for projeket, som for eksempel at vælge afsender, budskab, målgruppe, medie og effekt. Brug gerne også Minervamodellen (se i jeres bog i samfundsfag) til at kvalificere jeres definition af målgruppen. Beskriv med hjælp af modellen hvilken livsstil I forestiller jer at jeres målgruppe foretrækker. Lav så gerne en kontrol af jeres definition af målgruppen ved at undersøge konkret hvilken interesse nogle få personer, som I vurderer at faktisk er i jeres målgruppe, har for jeres produkt. Det kan f.eks. laves ved hjælp af et spørgeskema. Senere når I har lavet den første prototype, så kan I observere deres adfærd når de udsættes for eller anvender jeres produkt. Skim i gennem følgende dokument i forbindelse med definition af målgruppen ved hjælp af Minerva modellen: http://www.itu.dk/courses/W1/E2003/noter/09_maalgrupper.pdf

To nye projekter, Computerspil og Computerens anatomy, Gkb 14:54, 7 January 2014 (CET)[edit]

I dag startede vi to nye projekter i klassen. Det ene projekt har navnet Computerspil, hvor der skal laves et computerspil. Det andet projekt har navnet Computerens anatomy og i det projekt skal der laves et medieprodukt om den hardware som findes indeni en computer. Se nærmere i oplæggene som ligger her: http://rtgkom.dk/wiki/Opgaver#Kommunikation.2Fit_C.

Der skal arbejdes i grupper. Grupperne vælger hvilket projekt de tager først. Når de er færdige med det første projekt, så begynder samme elever på det andet projekt. Der tilstrebes ca. lige fordeling af grupper på de to projekter.

Vi har 5 moduler til det første projekt, som afsluttes den 4. februar. Samme dag starter så det andet projekt og de grupper som var i gang med Computerspill-projektet går i gang med Computerens anatomi, og de som var i gang med Computerens anatomi går i gang med Computerspil.

Vi diskuterede værktøjsvalg til fremstilling af computerspillet. Følgende blev fremhævet som muligheder, men valget er gruppernes. Det skal bare være lovligt og uden udgifter.

 1. Alice, fra Carnegie Mellon University, http://alice.org. Der er to versioner: 2.x og 3.x. Vælg den som passer jer bedst. Licensen er fri og gratis. Se nærmere her http://alice3.pbworks.com/w/page/69978003/Alice%202%20EULA og her http://alice3.pbworks.com/w/page/28830524/Alice%203%20EULA.
 2. GameMaker: Studio fra http://www.yoyogames.com. GameMaker Studio har nogle begrænsninger, men virker være fri at anvende. Programmet kan downloades fra http://www.yoyogames.com/studio/download. Der findes andre versioner som som kan noget mere og licensen for dem koster penge. Se en oversigt over funktionalitet i de forskellige versioner og priser, her http://www.yoyogames.com/studio.
 3. Scratch fra MIT, http://scratch.mit.edu/. Se deres licens her http://info.scratch.mit.edu/Scratch_License.
 4. HTML og Javascript og CSS.
 5. Visual Basic, fra Microsoft, http://msdn.microsoft.com/en-us/vstudio/hh388573.aspx. Visual Basic er en del af Visual Studio 2013 Express, og er gratis at bruge i Express versionen. Det betyder ikke at licensen er fri. Der findes f.eks. ikke mulighed for at få tilgang til kildekoden, og derfor kan vi heller ikke tilpasse den efter vores ønsker.
 6. Gambas fra http://gambas.sourceforge.net/en/main.html. Gambas ligner Visual Basic meget, men er ikke en klone, siger de. Gambas er frit og gratis at bruge. De bruger en GPL licens. Se nærmere her http://gambasdoc.org/help/doc/license?en&view. Findes vistnok kun til Linux/Unix. Se en online bog om programmering med Gambas her http://en.wikibooks.org/wiki/Gambas.

Vi noterede os at i mange tilfælde så vil det være muligt at lave produkterne i begge projekter ved hjælp af det samme værktøj / udviklingsmiljø. Dette kan eventuelt bruges til hurtigt at komme i gang med produktet i projekt nr. 2.

Vi afprøvede Scratch og nogle nåede at afprøve et af de andre systemer.

Inden næste module skal I

 1. danne grupper og
 2. overveje de kommunikationsmæssige aspekter ved jeres produkt. Tænk på hvem siger hvad, til hvem og i hvilken kanal, og med hvilken effekt? Hvilket bduskab vil I formidle. Prøv at vælge en målgruppe for jeres produkt.

Næste gang skal vi registrere grupperne som I danner, planlægge, designe og begynde udvikling af den første prototype.

2013-11-05, tirsdag: Fortsat arbejde med StudieWeb I, Om aflevering af StudieWeb I --Gkb[edit]

Fortsat arbejde med StudieWeb I[edit]

Vi fortsatte arbejdet med at lære den HTML som behøves til at lave det første udkast til et StudieWeb.

Dave Raggett's Guide, Getting started with HTMLhttp://www.w3.org/MarkUp/Guide/, indeholder al den teknik som behøves til den første prototype til et StudieWeb. Det som skal afleveres på fredag behøver ikke være et færdigt StudieWeb, -vi skal arbjede videre med både indhold og grafisk design.

Om aflevering af StudieWeb I[edit]

Vi har haft så få moduler at det er ikke rimeligt at I skal opfylde alle kravene i oplægget. Det ville være fint hvis I kan nå følgende punkter:

 • Uploade mindst tre filer, som er linket i et web, til jeres html mappe. Den ene fil skal være index.html, som definerer jeres homepage. De andre to kan handle om teori, dokumentation, identifikationsinformation, etik og moral eller en af de andre indholdskategorier som nævnes i oplægget. Disse filer kunne evt. hedde teori.html, dokumentation.html, id_info.html, etik_og_moral.html Det skal altså være hyerlinks i index.html til de andre filer, og i dem skal der være en link tilbage til index.html. Indholdet i filerne behøver ikke være skrevet helt færdig.
 • Teste jeres index.html hos http://validator.w3.org, og sikre at den overholder alle formelle krav til en HTML 4.01 fil. (I må så selvfølgelig gerne skrive i filen at den er testet hos selveste W3C og at den er fejlfri.)
 • Vælge encoding som UTF-8 i jeres editor (jEdit eller Notepad++) og angive CHARSET som UTF-8 i en META tag i HEAD elementet, således at de specielle danske bogstaver å, æ og ø, rendereres korrekt.

Hvis I ønsker lidt mere smart layout, så se på:

Brug HTML 4.01 specifikationen, http://www.w3.org/TR/REC-html40/, som vi brugte sidste gang til at lave det første udkast til vores index.html, til at slå op i og til at søge information om detaljer. I skal ikke forsøge at læse hele dokumentet!

Resume af perioden siden 2013-09-10[edit]

Vi har haft x moduler siden tirsdag den 10. september.

Opgave om ID-kort[edit]

Opgaven skulle afleveres i mappen id-kort i html mappen på hver enkelt elevs StudieWeb. Hvis du ikke har nået at uploade filerne, så prøv at gøre det så snart som muligt. Det handler om én SVG fil som indeholder resultatet af dit designarbejde i Inkscape, tre PNG filer for de forskellige opløsningsgrader som ID kortet skal exporteres i, én eller flere PNG filer for indscannede roughs, og ikke mindst én fil (gerne plain tekst, .TXT, men andre formater kan gå) med dit resumé over hvordan du løste opgaven.

Tirsdag d. 29. oktober, modul 4. modul[edit]

Vi fik et ekstra modul og det blev brugt til at repetere lidt nogle generiske aspekter i forbindelse med hvordan vi arbejder med webdesign, og derefter var det individuelt arbejde med Dave Raggett's Guide (der er link til den i litteraturlisten i oplægget til StudieWeb I).

Tirsdag d. 22. oktober, modul 4. modul[edit]

... asdf ...

2013-09-10, tirsdag: Password og brugernavn til MediaLabs IT system, ID-kort Gkb[edit]

Vi havde et kort plenummøde i begyndelsen af modulet hvor vi diskuterede blandt andet følgende med afsæt i MediaLabs IT system:

 • passwords
 • pålogning på vores arbejdsstationer, Windows XP eller Ubuntu eller MacOS, med brugernavnet learner og password'et learner
 • pålogning på vores netværk, hvilket kræver et individuelt brugernavn og password. Det kræves for at man kan bruge en af vores arbejdsmaskiner på Internettet eller for at man kan bruge et af vores trådløse net. Bemærk at til at lave dit password om, så skal du anvende vores netværk, fordi skolen ikke tillader at du logger på via SSH over skolens netværk, altså dem som hedder RTS og lignende.
 • registrering af email-adresser og telefonnumre.
 • Oplægget til opgaven om ID-kort, det ligger under Opgaver og oplæg.
 • Grafisk Kompendium, er et af dokumenterne som henvises til i litteraturafsnittet i oplægget. Dette kompendium skal I læse snarest muligt. De andre bøger og websider i litteraturafsnittet skal I også kende til. Bøgerne ligger i laboratoriet og I kan låne dem i timerne.
 • Inkscape, programmet som vi foretrækker at bruge til øvelsen. Installer det fra http://inkscape.org.

Brugernavne og password for vores system[edit]

Vi diskuterede lidt nærmere brugernavne og password for RTG-MediaLab's system.

 • Brugernavnet er jeres fornavn, plus første bogstav i mellem og efternavne plus tallet 13. F.eks. vil Peter Petersen få brugernavnet peterp13. I kan altid kontrollere jeres brugernavn ved at gå til klasselisten, http://www.rtgkom.dk/students.php?gid=2076, og holde musen over jeres navn og læse hvad browseren skriver i status-feltet som oftest er nederst til venstre i browservinduet. Eller så kan I klikke på jeres navn og se hvilken adresse kommer i URL feltet i browseren.
 • Password'et for jeres adgang til RTG-MediaLab's system består af ti (10) tegn. I får det via email, når vi har registreret jeres email-adresser i vores administrationssystem (hjemmelavet af en gammel elev). Vi diskuterede at der er flere faktorer som gør et password til et stærkt password. Her er nogle af dem:
  • antal tegn,
  • bruge en blandning af cifre, små bogstaver, store bogstaver og tegn som f.eks. punktum, komma, plus osv.
  • ikke bruge hele ord som kan findes i en ordbog, dansk eller engelsk, fransk osv.
  • ikke bruge samme password til mere end et enkelt system.
  • ikke skrive passwordet ned, HUSK det! Find eventuelt på et system, så du let kan konstruere dine passwords.

Målsætning for arbejdet i dag[edit]

Vi stillede følgende punkter op som målsætning for den enkelte elves arbejde i modulet:

 1. Registrere email adresse og telefonnumer
 2. Finde oplægget ti ID-kortet frem og begynde at læse Grafisk Kompendium
 3. Downloade og installere Inkscape fra http://inkscape.org
 4. Lave password'et om til noget som du kan huske.

Grovskitser - Roughs[edit]

Vi diskuterede kort hvordan vi hurtigt kan lave nogle skitser til layout af de forskellige indholdselementer på vores ID-kort. Der blev lavet eksempler på tavlen og henvist til Henrik Birkvig, Rough teknik, Sådan fremstiller du udkast til grafisk design på papir og skræm, fra forlaget Grafisk Litteratur. Dette er en af de bøger som er i litteraturlisten i oplægget. Ca. ti eksemplar af bogen blev delt ud til gennemsyn i klassen.

Konklusion[edit]

 • Registrering af email-adresser og telefonnumre gik meget fint for sig, mest fordi nogle af jer hjalp til med indtastningen i vores administrationsprogram som har lidt speciel brugerflade.
 • Password kunne derfor mailes ud til alle i klassen, men det var lige før afslutningen af modulet, så ingen nåede at lave sit password om. Brug guide nr to og tre i vores liste over guides for nye brugere, hvis du vil førsøge der hjemme.

2013-08-20, tirsdag: Første modul, information om faget mm. Gkb[edit]

Velkommen, ...

ID-kort, øvelsen, se oplægget her: http://rtgkom.dk/wiki/2013_ID_kort_udkast